Marita Brännvall

LEKTÖR - MANUSGRANSKARE - SKRIVCOACH

Info om mig och vad kunder sagt om mig


I över tio år har jag läst manus. Det har blivit ett hundratal. Både för förlag, och för privatpersoner som önskar förbättra sina manus, och få dem antagna av ett förlag. Mitt mål är alltid att hitta det författaren är bra på och det hon/han kan bli bättre på, att finpolera manuset så att det blir så bra som det kan bli.


Eftersom jag själv skriver, är jag medveten om hur skrämmande det kan vara att visa sin text för andra. Mitt mål är därför att hantera din text med största respekt. Jag är här för att hjälpa dig. Jag kommer att ge dig konstruktiv kritik och hjälpa dig vidare i din utveckling.


Jag tittar på språk, dialoger, karaktärer. Är karaktärerna för lika varandra? Hur fungerar konflikterna? Kan där vara fler konflikter? Är miljön nog tydlig? Är det för lite miljö? För mycket? Har storyn ett framåtdriv, eller står den och stampar? Finns det en början, en mitt och ett slut? Är början tillräckligt fångande? Hur fungerar strukturen? Finns det tydliga vändpunkter? Är det tillräckligt spännande?     Erfarenhet

 • Lunds Universitets Författarskola, Magister
 • Förlags- och bokmarknadskunskap
 • Kreativt skivande, 60 hp
 • Att skriva historiska romaner, 30 hp
 • Att skriva för scenen
 • Litteratur & Psykologi
 • Redigera Romanen - Webbkurs av Ann Ljungberg
 • Skrivkurs med Lava Förlag
 • Skrivarlinjen, Österlens Folkhögskola
 • Engelska
 • Fotografi/Digital Bild, BrobyGrafiska Utbildning

Sagt om mig

Kontakten var utmärkt!
Jag fick hjälp av Marita med första kapitel analys och är mer än nöjd. Vid feedbacken var det tydligt att Marita ansträngt sig att ta in texten både på avstånd och i detalj. Hon är professionell och vill texten väl. Jag blev glad av optimismen och peppen, vidare gav det mig mycket att höra hennes tankar om texten - vad som fungerade och vad som kunde förbättras. Feedbacken kändes personlig och inte enligt någon väl använd mall. Jag gick igenom hennes förslag och kan ärligt säga att texten lyfte. Hon fick mig att se sådant som jag inte riktigt kunde få syn på själv.
Om eller när lektörsläsning av hela mitt manus blir aktuellt kommer Marita vara ett självklart val. Jag skulle definitivt känna mig trygg i att lämna över hela mitt manus till henne!


Anna Schager, Postdoktorand och författarwannabe - Förstakapitel-analys
Marita har en stark känsla för textens potential, och ser såväl detaljer, t.ex. ordens valör eller grammatik, som helheten, vilket gör att hennes läsning och coachning blir väldigt givande och känns genomarbetad. Man får konkreta och vettiga tips på förändringar plus uppmuntrande respons, och eftersom hon också kan sätta sig in i undertexter och ser vad som saknas eller när det blir inkonsekvent blir hennes råd extra viktiga för en text under arbete. Uppskattar också att hon har personliga reflektioner på texten vilket gör att hon upplevs som en autentisk läsare, förutom en professionell skrivcoach. Tack!


Ida Andersen, Författare - Skrivcoachning
Genom manusutlåtandet fick jag hjälp att hitta den röda tråden, och jag fick inspirerande respons för att göra min berättelse mer tydlig. Manusutlåtandet var strukturerat, professionellt och välskrivet, vilket var både konstruktivt och motiverande för processen. Det märktes att Marita hade satt sig in i historien, och sedan med gedigen erfarenhet ställt följdfrågor som gjorde att jag kunde jobba vidare med att utveckla mitt manus så att jag kan skicka det till förlag. Utlåtandet innehöll också konstruktiva språkliga kommentarer som underlättade i redigeringen.


Annika Ahlgren, Chef BTJ, metadataproduktion-digitala tjänster - Manusutveckling
Det har varit ett nöje att arbeta med Marita. Hon sätter sig snabbt och noggrant in i texten och kommer med välmotiverade förslag på förbättringar och tänkbara ändringar. Marita är också mycket duktig på att lyfta fram författarnas styrkor vilket är motiverande och stärkande för självförtroendet, och något som aspirerande författare verkligen längtar efter. Det märks att Marita vill texten väl och investerar mycket tid i varje text. Det utlåtande som jag fått har jag inte upplevt som utformat efter en mall, utan har istället varit mycket specifikt för min text. Hon har lyft fram vad som är bra i manuskriptet, vad som kan göras bättre och på vilket sätt. Den professionella och välstrukturerade feedback som jag har fått från Marita har verkligen motiverat mig till att fortsätta skriva och jag hoppas få möjlighet att arbeta med henne i framtiden. Jag rekommenderar Marita å det varmaste.


Erika Lindblom, Creative Director - Skrivcoachning
Marita var med mig genom hela mitt manusskrivande. Det började med en förstakapitelanalys, som jag tyckte var riktigt bra, så det blev coachning och även lektörsläsning på slutet.
Marita hjälpte mig att höja manusets kvalitet många nivåer, dels språkligt men framförallt innehållsmässigt, genom att föreslå vad som skulle utvecklas samt eventuellt tas bort.
Jag uppskattar Maritas noggrannhet, hon hittade detaljer som jag själv blivit blind för. Hon är ödmjuk men samtidigt skarp, ger beröm men vågar också påpeka det hon tycker bör arbetas vidare på. Marita fick mig att tänka ytterligare på mina karaktärer och ge dem mer liv, och hon gav mig även förslag då jag kört fast i manuset.
Jag kan verkligen rekommendera Marita för dig som skriver och vill vässa ditt manus så du vågar skicka till förlag.


Ida Berner, Skolkurator - Första kapitel-analys, Skrivcoachning & Lektörsläsning
Jag skickade första delen, Siri, till Marita Brännvall för att få hennes tankar om manuset, och hon svek mig inte! Marita satte fingret på exakt de ställen manuset behöver redigeras och föreslog olika åtgärder, men talade också om vilka avsnitt som lyfte historien och vad hon tyckte var extra bra.
Det är väldigt tryggt med en lektör av Maritas slag, eftersom det är otroligt utlämnande att be någon läsa det man skrivit, speciellt om man själv inte är hundra procent nöjd.


Lisa Hågensen, Författare - Manusutveckling
Jag blev verkligen positivt överraskad över ditt arbete. Det var som att du förstod vart jag ville komma med min berättelse. Trots att jag insåg att min berättelse gått i stå, kunde du se vad som behövdes för att jag skulle komma vidare. Du fick mig att inse vad jag behöver jobba på för att bli bättre.
Att du även talade om för mig vad som var bra, sporrade mig ännu mer och jag vågar tro att min bok kommer att bli färdig, förhoppningsvis med din hjälp.


Sabine Schulz Svensson - Skrivcoachning
Jag vill tacka Marita Brännvall för hennes uttömmande och sakkunniga lektörsutlåtande på mitt manus. Hennes synpunkter var adekvata och till stor hjälp i mitt arbete med att färdigställa min roman.


Katrine Hamori, Redaktör - Skrivcoachning
Den inspirerande, entusiasmerande och kreativa responsen på mina texter har utmanat mitt författarskap och gett mig nya infallsvinklar. Med tydliga kommentarer, eftertänksamma frågeställningar och observanta korrekturglasögon, har Marita gett mig ny energi och glädje i mitt skrivande.


Kaj Hagstedt, Regissör/Producent, lärare - Skrivcoachning
Det är riktigt spännande att ta del av Maritas synpunkter kring min text. Dessutom får jag flera förslag på alternativ handling. Allt är konstruktivt och bra. I mitt fortsatta manusarbete kommer jag att ha rejäl nytta av de synpunkter som kommit fram. Förmågan att hitta svagheterna i manuset har du verkligen, vilket är precis det jag vill ha från någon som går igenom det.


Hans Lundin, Författare - Förstakapitel-analys
Tack för utvärderingen av min text. Jag har haft stor nytta av den! Jag har inte tänkt på att händelser kan komma i fel ordning, på det viset som jag hade gestaltat på några ställen. Att karaktärerna gör vissa saker för ofta , som att dra efter andan/drar djupa andetag osv hade slunkit igenom för mig eftersom jag bara tänkte att jag med de orden hade gestaltat. Bra att få tips var man kan gestalta. Mycket roligt att få höra vad man lyckats med och vad man varit bra på i texten. Samt intressant att få se var i texten du tyckte det glimmade till lite extra. Det är nyttigt att få sina bra sidor och sina brister påpekade.


Helena Jeppe, Författare - Lektörsutlåtande
Du gjorde en riktigt fin läsning, det känns som om du förstår vad jag vill förmedla med mina texter. Bra att du försökte hitta sätt hur jag kan kombinera novellerna, även om jag förstår att det är svårt. Men det var skönt att få en annan blick på det, jag har försökt på många olika sätt. Det var jättebra att få dina tankar om vilka noveller som inte riktigt passar ihop med övriga.


Katarina Petersmo, Frilansande copywriter och skribent - Lektörsutlåtande
Marita gick igenom min text med engagemang och noggrannhet. Förutom att föreslå precisa språkliga förbättringar gav hon även tips på hur själva ordflödet och kapiteluppbyggnaden skulle kunna stärkas. Utöver detta markerade hon också när något var bra - vilket stärker en aspirerande författare som jag själv.

Kan varmt rekommendera Marita!


Solblomma Hedin, Popsångerska & låtskrivare - Förstakapitel-analys
Tycker att du är jätteduktig och har gett mig verktyg att jobba vidare med. Du har lyft mitt självförtroende och lärt mig tips och trix i skrivandet. Fick känslan av att du läste manuset väldigt grundligt och hittade både stora och små brister som du sen hjälpte mig att få ordning på.


Anna Lundgren, Grafisk formgivare/Barnboksförfattare - Skrivcoachning
Marita Brännvall har varit min skrivcoach under november 2018 och gett respons på ett av mina manus, som är under bearbetning för att förhoppningsvis vara klar 2019. För mig var det ungefär som att ha en lektör under denna månad, men en lektör som man kunde tala med under processen och ställa följdfrågor till. Hon gick dels igenom manuset detaljerat, som lektörer gör, men hon gav även ingående sammanfattande tankar kring mina kapitel. Detta var särskilt användbart för mig, speciellt när hon uppmuntrade till karaktärsutveckling. Jag kommer att ha stort nytta av hennes input i min fortsatta redigeringsprocess.


Petronella Simonsbacka, Författare - Skrivcoachning
Mycket värdefullt och inspirerande att ha Marita som skrivcoach. Hon lämnar seriös och noggrann feedback och ser saker i manuset som öppnar upp och hjälper skrivandet framåt. Det bästa med Marita är stödet kring utvecklingen av manuset genom hennes kloka, sammanfattade tankar.


Titti Månsson, Designer, egen företagare m.fl. - Skrivcoachning
Jag har tidigare två egenutgivna romaner på mitt samvete. Den tredje är på gång och jag hade i början av året fått den lektörläst och kände mig efter två års skrivande ganska klar. Uppmärksammade då Maritas erbjudande om möjlighet att vinna en månads gratis skrivcoaching. Jag skickade därför in ett kapitel och blev en av två den månaden som antogs. Under en månad skickade jag in ca 4000 ord per vecka som kommenterades av Marita dels med sammanfattande tankar och dels med påpekanden i själva texten. Jag upptäckte att det fanns en hel del ytterligare att göra, speciellt när det gäller den viktiga gestaltningen. Det hela fungerade så väl att jag beslutade att gå vidare med ytterligare en månads coaching. Dessa två månader har varit mycket givande och Maritas träffsäkra kommentarer har inneburit att manuset förändrats en hel del, vilket det mått mycket bra av. Jag har tidigare fått mina romaner lektörlästa vilket är viktigt men innebär då att man får synpunkter på hela romanen, normalt utan möjlighet till återläsning av omskrivna avsnitt. En coaching kan därför vara värdefull eftersom det då mer handlar om en dialog där man väljer ut de avsnitt man verkligen vill ha genomlysta och även har möjlighet att få samma avsnitt granskade igen efter revidering. Att anlita Marita som skrivcoach är ett synnerligen bra sätt att hitta bristerna i ett manus!


Stefan Åberg, Författare - Skrivcoachning
När jag anlitar en lektör, den här gången till en förstakapitel-analys, förväntar jag mig särskilt två saker: att lektören i fråga inte snålar med kritiken och att jag blir inspirerad till att fortsätta arbeta på mitt manus. Det har Marita verkligen lyckats med.
Kritiken jag fått berättar vilka manusets svaga punkter är och ger mig förslag på vilka förändringar jag kan göra för att manuset ska bli strået vassare. På samma gång som kapitelanalysen pekar ut manusets svagheter pekar den också ut dess styrkor, vilket jag anser är lika viktigt som att veta dess svagheter.


Mikaela Adolfsson, Musikartist/Författare/Tecknare, Förstakapitel-analys
Det märks att Marita läst texten grundligt. Hon lyfter på ett professionellt sätt fram det som är bra och ger förslag på hur texten kan förbättras. Kommentarer ges både löpande i texten och i ett separat dokument. Jag blev mer medveten om min egen text efter coachningen.


Åsa Öhnell, Författare - Skrivcoachning
För mig var coachningen otroligt givande och precis vad jag behövde för att komma vidare i texten. Vi stöter alla på olika hinder och trösklar, Marita var verkligen rätt person att ge perspektiv och förslag till förbättring. Jag har vid flertal tillfällen fått respons på mina texter men detta är absolut den bästa och mest givande.


Thomas Vildström, Författare
Din skrivcoaching har verkligen hjälpt mig att ge ett nytt djup till handlingen, genom att lära mig hur jag skapar bättre scener. Du ger bra och konstruktiv kritik som är lätt att ta till sig och arbeta med, och berömmet du gett känns väldigt fint att få höra. Jag har verkligen växt under den här tiden jag fått din hjälp, och jag känner mig trygg i hur jag ska jobba vidare med min bok. Jag vill gärna jobba med dig framöver igen. Tusen tack för denna fina möjlighet!


Tina Bergqvist, Journalist och coach
Jag vann en skrivcoaching hos Marita. Jag är helt ny på det här med författande och blev otroligt glad att min text var en av dem som vann. Alltså finns där något att jobba vidare med. Min okunskap kring datorer gjorde att jag först inte såg Maritas kommentarer och trodde allt överstruket var "fel" och skulle bort. Men jag fick god hjälp av henne att få fram kommentarerna och där var i stället en hel del positiv respons, vilket var väldigt roligt och gav mig energi och lust att skriva massor. Jag känner att hon läst texten väl och kommit med både ris, ros och visat på hur jag kan utveckla texten vidare och gå framåt så det blir så bra som möjligt. Är supernöjd med det jag fått tillbaka efter att hon studerat mina texter. Hela tiden också tillgänglig att bolla med på "sidan om inskicken" och mailade och försäkrade sig om att jag fått responsen, lyckats få fram den på datorn etc. Så tacksam för min vinst.


Therese Fredriksson - Skrivcoachning
Jag testade en skrivcoach mini och är mycket nöjd med den. Återkopplingen kändes relevant och genomtänkt. Jag uppskattade att få både ett övergripande utlåtande och kommentarer direkt i texten. Marita var också lätt att ha kontakt med både innan, under och efter coachningen.


Sara Engström - Skrivcoachning
Jättebra kommentarer och förbättringsförslag på min text. Skönt med någon som kan se objektivt på texten och se både styrkor och svagheter.


Jessika Lilja, Författare
Du är kunnig både när det gäller dramaturgi och språk. Nu har vi samma tänk kring det här med dramaturgi; jag log lite när jag såg din markering i marginalen – första plotpunkten. Det säger mig att du har rätt verktyg för att hjälpa dem som gått vilse i dramaturgin (och tro mig, många gör det). Du har också en vass stilistisk förmåga och ganska snart när jag gick igenom dina ändringsförslag började jag ”automatacceptera” dem. Gott betyg från en stilfascist som jag.
Jag gillar också att du kommenterar stämningen i boken och andra mer övergripande saker. Det är lätt att skjuta in sig på detaljer och missa helheten.


Anonym - Lektörsutlåtande
Det har varit intressant att få höra Maritas tankar om min text. Hon har tittat på mycket; ofta återkommande ord, tempo, logiska luckor och vad historien saknar för att den ska bli riktigt lockande att läsa. Jag tyckte om att jag fick både kommentarer direkt i texten, så att jag såg exakt vad hon syftade på, och ett dokument med sammanfattande tankar med en mer utzoomad blick. Det gav mig bra verktyg för att bearbeta min text.


Kontakten har varit bra. Hon svarade på mina frågor och gav mig konstruktiva, uppmuntrande kommentarer.


Anonym, Skribent - SkrivcoachningJag läser:

Kriminalromaner, deckare och thrillers

Relationsromaner, feelgood och romance

Arbetsplatsromaner

Historiska romaner

Sci-Fi

Mystik

Spökhistorier

Skräck

Fantasy

Äventyr

Biografier och Memoarer

Noveller

Ungdomsromaner

Barnböcker


Facklitteratur, främst inom Mat & Dryck, Familj & Hälsa, Trend & Livsstil, Medicin, Psykologi, Resor, Hem & Trädgård, Skrivhandböcker.Jag läser tyvärr inte ren lyrik, men gärna prosalyrisk text.