Marita Brännvall

LEKTÖR - MANUSGRANSKARE - SKRIVCOACH

Info om mig och vad kunder sagt om mig


I över tio år har jag läst manus. Det har blivit ett hundratal. Både för förlag, och för privatpersoner som önskar förbättra sina manus, och få dem antagna av ett förlag. Mitt mål är alltid att hitta det författaren är bra på och det hon/han kan bli bättre på, att finpolera manuset så att det blir så bra som det kan bli.


Eftersom jag själv skriver, är jag medveten om hur skrämmande det kan vara att visa sin text för andra. Mitt mål är därför att hantera din text med största respekt. Jag är här för att hjälpa dig. Jag kommer att ge dig konstruktiv kritik och hjälpa dig vidare i din utveckling.


Jag tittar på språk, dialoger, karaktärer. Är karaktärerna för lika varandra? Hur fungerar konflikterna? Kan där vara fler konflikter? Är miljön nog tydlig? Är det för lite miljö? För mycket? Har storyn ett framåtdriv, eller står den och stampar? Finns det en början, en mitt och ett slut? Är början tillräckligt fångande? Hur fungerar strukturen? Finns det tydliga vändpunkter? Är det tillräckligt spännande?     Erfarenhet

  • Lunds Universitets Författarskola, Magister
  • Förlags- och bokmarknadskunskap
  • Kreativt skivande, 60 hp
  • Att skriva historiska romaner, 30 hp
  • Att skriva för scenen
  • Litteratur & Psykologi
  • Redigera Romanen - Webbkurs av Ann Ljungberg
  • Skrivarlinjen, Österlens Folkhögskola
  • Engelska
  • Fotografi/Digital Bild, BrobyGrafiska Utbildning

Sagt om mig

Kontakten var utmärkt!
Jag fick hjälp av Marita med första kapitel analys och är mer än nöjd. Vid feedbacken var det tydligt att Marita ansträngt sig att ta in texten både på avstånd och i detalj. Hon är professionell och vill texten väl. Jag blev glad av optimismen och peppen, vidare gav det mig mycket att höra hennes tankar om texten - vad som fungerade och vad som kunde förbättras. Feedbacken kändes personlig och inte enligt någon väl använd mall. Jag gick igenom hennes förslag och kan ärligt säga att texten lyfte. Hon fick mig att se sådant som jag inte riktigt kunde få syn på själv.
Om eller när lektörsläsning av hela mitt manus blir aktuellt kommer Marita vara ett självklart val. Jag skulle definitivt känna mig trygg i att lämna över hela mitt manus till henne!


Anna Schager, Postdoktorand och författarwannabe
Marita har en stark känsla för textens potential, och ser såväl detaljer, t.ex. ordens valör eller grammatik, som helheten, vilket gör att hennes läsning och coachning blir väldigt givande och känns genomarbetad. Man får konkreta och vettiga tips på förändringar plus uppmuntrande respons, och eftersom hon också kan sätta sig in i undertexter och ser vad som saknas eller när det blir inkonsekvent blir hennes råd extra viktiga för en text under arbete. Uppskattar också att hon har personliga reflektioner på texten vilket gör att hon upplevs som en autentisk läsare, förutom en professionell skrivcoach. Tack!


Ida Andersen, Författare
Genom manusutlåtandet fick jag hjälp att hitta den röda tråden, och jag fick inspirerande respons för att göra min berättelse mer tydlig. Manusutlåtandet var strukturerat, professionellt och välskrivet, vilket var både konstruktivt och motiverande för processen. Det märktes att Marita hade satt sig in i historien, och sedan med gedigen erfarenhet ställt följdfrågor som gjorde att jag kunde jobba vidare med att utveckla mitt manus så att jag kan skicka det till förlag. Utlåtandet innehöll också konstruktiva språkliga kommentarer som underlättade i redigeringen.


Annika Ahlgren, Chef BTJ, metadataproduktion-digitala tjänster
Jag skickade första delen, Siri, till Marita Brännvall för att få hennes tankar om manuset, och hon svek mig inte! Marita satte fingret på exakt de ställen manuset behöver redigeras och föreslog olika åtgärder, men talade också om vilka avsnitt som lyfte historien och vad hon tyckte var extra bra.
Det är väldigt tryggt med en lektör av Maritas slag, eftersom det är otroligt utlämnande att be någon läsa det man skrivit, speciellt om man själv inte är hundra procent nöjd.


Lisa Hågensen, Författare
Jag vill tacka Marita Brännvall för hennes uttömmande och sakkunniga lektörsutlåtande på mitt manus. Hennes synpunkter var adekvata och till stor hjälp i mitt arbete med att färdigställa min roman.


Katrine Hamori, Redaktör
Det är riktigt spännande att ta del av Maritas synpunkter kring min text. Dessutom får jag flera förslag på alternativ handling. Allt är konstruktivt och bra. I mitt fortsatta manusarbete kommer jag att ha rejäl nytta av de synpunkter som kommit fram. Förmågan att hitta svagheterna i manuset har du verkligen, vilket är precis det jag vill ha från någon som går igenom det.


Hans Lundin, Författare
Tack för utvärderingen av min text. Jag har haft stor nytta av den! Jag har inte tänkt på att händelser kan komma i fel ordning, på det viset som jag hade gestaltat på några ställen. Att karaktärerna gör vissa saker för ofta , som att dra efter andan/drar djupa andetag osv hade slunkit igenom för mig eftersom jag bara tänkte att jag med de orden hade gestaltat. Bra att få tips var man kan gestalta. Mycket roligt att få höra vad man lyckats med och vad man varit bra på i texten. Samt intressant att få se var i texten du tyckte det glimmade till lite extra. Det är nyttigt att få sina bra sidor och sina brister påpekade.


Helena Jeppe, Författare
Du gjorde en riktigt fin läsning, det känns som om du förstår vad jag vill förmedla med mina texter. Bra att du försökte hitta sätt hur jag kan kombinera novellerna, även om jag förstår att det är svårt. Men det var skönt att få en annan blick på det, jag har försökt på många olika sätt. Det var jättebra att få dina tankar om vilka noveller som inte riktigt passar ihop med övriga.


Katarina Petersmo, Frilansande copywriter och skribent
Marita gick igenom min text med engagemang och noggrannhet. Förutom att föreslå precisa språkliga förbättringar gav hon även tips på hur själva ordflödet och kapiteluppbyggnaden skulle kunna stärkas. Utöver detta markerade hon också när något var bra - vilket stärker en aspirerande författare som jag själv.

Kan varmt rekommendera Marita!


Solblomma Hedin, Popsångerska & låtskrivare
Tycker att du är jätteduktig och har gett mig verktyg att jobba vidare med. Du har lyft mitt självförtroende och lärt mig tips och trix i skrivandet. Fick känslan av att du läste manuset väldigt grundligt och hittade både stora och små brister som du sen hjälpte mig att få ordning på.


Anna Lundgren, Grafisk formgivare / Barnboksförfattare
Marita Brännvall har varit min skrivcoach under november 2018 och gett respons på ett av mina manus, som är under bearbetning för att förhoppningsvis vara klar 2019. För mig var det ungefär som att ha en lektör under denna månad, men en lektör som man kunde tala med under processen och ställa följdfrågor till. Hon gick dels igenom manuset detaljerat, som lektörer gör, men hon gav även ingående sammanfattande tankar kring mina kapitel. Detta var särskilt användbart för mig, speciellt när hon uppmuntrade till karaktärsutveckling. Jag kommer att ha stort nytta av hennes input i min fortsatta redigeringsprocess.


Petronella Simonsbacka, Författare
Mycket värdefullt och inspirerande att ha Marita som skrivcoach. Hon lämnar seriös och noggrann feedback och ser saker i manuset som öppnar upp och hjälper skrivandet framåt. Det bästa med Marita är stödet kring utvecklingen av manuset genom hennes kloka, sammanfattade tankar.


Titti Månsson, Designer, egen företagare m.fl.
Du är kunnig både när det gäller dramaturgi och språk. Nu har vi samma tänk kring det här med dramaturgi; jag log lite när jag såg din markering i marginalen – första plotpunkten. Det säger mig att du har rätt verktyg för att hjälpa dem som gått vilse i dramaturgin (och tro mig, många gör det). Du har också en vass stilistisk förmåga och ganska snart när jag gick igenom dina ändringsförslag började jag ”automatacceptera” dem. Gott betyg från en stilfascist som jag.
Jag gillar också att du kommenterar stämningen i boken och andra mer övergripande saker. Det är lätt att skjuta in sig på detaljer och missa helheten.


Anonym

Det har varit intressant att få höra Maritas tankar om min text. Hon har tittat på mycket; ofta återkommande ord, tempo, logiska luckor och vad historien saknar för att den ska bli riktigt lockande att läsa. Jag tyckte om att jag fick både kommentarer direkt i texten, så att jag såg exakt vad hon syftade på, och ett dokument med sammanfattande tankar med en mer utzoomad blick. Det gav mig bra verktyg för att bearbeta min text.


Kontakten har varit bra. Hon svarade på mina frågor och gav mig konstruktiva, uppmuntrande kommentarer.


Anonym, Skribent


Jag läser:

Kriminalromaner, deckare och thrillers

Relationsromaner, feelgood och romance

Arbetsplatsromaner

Historiska romaner

Sci-Fi

Mystik

Spökhistorier

Skräck

Fantasy

Äventyr

Biografier och Memoarer

Noveller

Ungdomsromaner

Barnböcker


Facklitteratur, främst inom Mat & Dryck, Familj & Hälsa, Trend & Livsstil, Medicin, Psykologi, Resor, Hem & Trädgård, Skrivhandböcker.Jag läser tyvärr inte ren lyrik, men gärna prosalyrisk text.